Ovo mi je najveća pobeda

Pet 21 apr 2023

Dušan Lajović na veliko iznenađenje mnogih savladao prvi put u karijeri Novaka Đokovića. Prethodna dva njihova meča nisu bila tako uspešna za pobednika četvrtfinala Srpska Open, ali treći se posrećio. Ovo je ujedno bio i najveći trijumf Lajovića u dosadašnjoj karijeri.

„Osećao sam se komfornije na servisu i to mi je dalo samopouzdanje i u udarcima. Miksovao sam servise, video sam da su mu neke stvari smetale na riternu, da nije znao šta tačno da radi. Imao sam i sreće da spasim neke brejk lopte u teškim situacijama. Mislim da sam, pored toga, dobro balansirao u stresnim trenucima, bolje od očekivanog, to je bila i ključna stvar za ovaj meč. Bilo je mnogo napetih trenutaka, a uspeo sam da igram najbolji tenis kada je bilo najbitnije“, rekao je Lajović.

Osvrnuo se potom i na prijateljstvo sa Novakom Đokovićem.

„Novaka sam prvi put video sa devet godina i od tada smo prošli mnogo toga zajedno, puno puta smo i trenirali. U svakom slučaju uživao sam igrajući ovaj meč. Nije važno da li sam dobio ili izgubio, hteo bih da dodam i da je publika bila sjajna, više na njegovoj strani, ali me je i to nosilo“.

Lajović nije želeo da se upušta u analizu prethdonih mečeva.

„To je ono što nekako uvek utiče na nove susrete sa igračima sa kojima si igrao u prošlosti. Uvek je to nešto u malom mozgu. Pokušao sam da raščlanim šta može dobro, a šta loše da mi donese analiza iz prethodnih mečeva. Ne može mnogo dobrog, jer sam tada igrao sa dozom uverenja ne da nemam šanse, ali da ne mogu da igram na istom nivou sa njim. Danas sam pokušao da razmišljam samo o tome šta mogu da uradim sledeće u tom trenutku. Mislim da je to najteže tokom celog meča, ali kada to uradiš deluje jednostavno. Ono što je po meni bila bitna stvar danas jeste da sam osećao da nisam dozvoljavao da me to da li sam stegnut optereti, odnosno da prevlada, već sam uspevao da eliminišem i da već u sledećem poenu ne osećam to isto, što je velika razlika”.

Pobeda protiv najboljeg na svetu „puni“ samopouzdanje, ali ne zna šta će mu to doneti u budućnosti.

„Ovo mi je najveća pobeda, prvi put se suočavam sa trijumfom protiv nekoga poput Novaka, Rodžera ili Rafe. Nije to isto kao pobeda protiv nekih drugih. Tačno, pobedio sam jednom 2019. drugoplasiranog Danila Medvedeva, ali to nije isto. Teško je sagledati baš celu budućnost u ovom trenutku, pokušavam da uživam u trenutku, ali ovakva pobeda vam daje samopouzdanje da znate da možete da uradite ovakve stvari. Mislim da će mi sigurno biti podstrek za naredne mečeve protiv ovakvih igrača“.

Dotakao se i završnice meča protiv Đokovića.

“Iskreno, u taj brejku jedino što mi je bilo u glavi jeste da probam da dobijem dva svoja servisa. Kada sam dobio prvi na 6:3 razmišljao sam – ’ajmo sad još ovaj poen, pa šta bude biće’. Mislim da sam možda imao i tu neke sreće, na 6:6 ne znam da li je onaj smeč išao u teren ili nije. Ceo taj taj-brejk sam osećao da mi izmiče kontroli i kada sam se vratio na 6:6 tu sam osetio da možda mogu da dobijem. Na meč lopti sam jednostavno rekao sebi samo igraj poen do kraja bez glupih odluka, ako treba da traje poen 30 relija neka traje“, iskreno je opisao završnicu meča Lajović.