Od kralja Henrija do Novaka Đokovića

Čet 23 mar 2023

Neki ga zovu beli, drugi “kraljevski”, za treće je aristokratski sport, dok je za četvrte jednostavno samo tenis. Igra koja iz godine u godinu okupira milione ljudi širom sveta, ne poznaje starosne granice, jer nikad nije prerano početi sa tenisom i nikad nije prekasno završiti.

Tenis se uči i igra ceo život. To je sport za sve generacije. To je sport koji Srbiju čini ponosnom, a zbog najboljeg na planeti, Novaka Đokovića, prepoznatljivom na svetskoj mapi.

Iako je planetarno popularan mnogi se i danas pitaju, zašto je beli sport baš beli i da li su ga možda izmislili mornari, lekari ili je igra zaista krenula iz zabave francuskih monaha.

Neki izvori ukazuju da se tenis igrao u starom Egiptu i Persiji, dok drugi tvrde da su ga osmislili stari Rimljani i Grci, dok Kinezi imaju svoju teoriju. Budući da su skromni dokazi da se tenis igrao pre nove ere, većina je saglasna da se beli sport može pripisati francuskim monasima iz 11. veka koji su udarali lopticu – dlanovima. Kako bi zaštitili ruke, igrači su kasnije počeli da koriste rukavice, a koje je vremenom zamenio drveni okvir našpanovan crevima ovce.

Ali, zato je beli sport, baš beli?

Još s početka 19. veka tenis se igrao u odeći bele boje, bio je namenjen zabavi aristokratije (zato ga zovu belim sportom), a Vimbldon je jedini turnir koji je i u 21. veku ostao veran toj tradiciji. Inače, tenis još zovu i kraljevski sport i to ne slučajno. Engleski kralj Henrik VIII je bio veliki ljubitelj ove igre, čak je Hemptonu 1529. godine sagradio teniski teren. Belim sportom su bili “zaraženi” i plemići, a čak ni zabrane pape nisu imale uticaja. Igra je bila toliko popularna da ju je u svojim delima spominjao čak i Šekspir.

Zašto se tenis igra u tišini i kome je smetala buka?

-Često smo svedoci da igrači modernog tenisa traže od sudija da se ni “muva” ne čuje u toku igre ili prilikom servisa. To nije slučajno, a nije ni hir igrača, već ovo pravilo igre datira vekovima unazad. Tenis je sport koji ne prihvata vulgarnost i histeriju, zbog čega se i igra u tišini. Međutim, smatra se da je pravi razlog zašto se tenis igra u tišini – poštovanje. U trenutku kada se igrač nekada davno, dok se tenis još igrao samo pred francuskim kraljevima, spremao za servis, čuo bi se uzvik “tenez”, što se može prevesti, kao zadrži, primi ili uhvati. Upravo ovaj uzvik je bio znak da se svi smire, utišaju toliko da ni kralj ne bi smeo da “pisne” iz poštovanja prema igraču u toku poena.

Da li su teniske loptice uvek bile žute i zašto nisu druge boje?

Prve teniske loptice bile su napravljene od kožnih materijala i bile su napunjene ljudskom kosom ili životinjskom dlakom. Gumena lopta se prvi put koristila za tenis 1870. godine. Pre 1972. loptice su bile crne ili bele, a onda su ih te godine zamenile one u žutoj boji.

Istraživanja su pokazala da su najvidljivije loptice narandžaste boje. Zato se i očekivalo da će prvobitne loptice biti upravo te boje. Ipak, odlučeno je da će biti žute jer je gledaocima mnogo vidljivija pred televizijskim ekranima. Teniske loptice koje je odobrila ITF – Međunarodna teniska federacija su mase od 56,5 do 58,5 grama, a njihov prečnik je oko 6,5 centimetara. Izrađene su od gume, dok je površina sačinjena od posebnih vlakana, takozvanog filca. On se vremenom troši, isparava, zbog čega nastaju dlačice na tkanini, koje smanjuju otpor vetra, brzinu i odskok loptice.

Kako se od rukavice prešlo na rekete?

Najveći razvoj teniske opreme bio je u reketima. Nekada su se koristili drveni štapovi, potom drveni reketi koji liče na današnje rekete, ali sa manjom “glavom”, odnosno udarnom površinom nego što je to danas. Postoje različiti navodi o tome kada je nastao prvi reket za tenis. Većina istoričara je saglasna da se nešto nalik današnjem teniskom reketu pojavilo u Francuskoj. Ono što je sigurno jeste da je prvi pravi reket za tenis nastao u Engleskoj tokom 19. veka, zvanično 1874. godine. Napravio ga je major Volter Klopton Vingfild. Reket je bio od punog drveta, veoma težak i veliki. Drveni reketi su korišćeni narednih skoro 100 godina. Konstanto su unapređivani kako bi bili lakši, fleksibilniji i imali bolju kontrolu. Veća promena se desila 1947. kada je reket napravljen od veštačkog drveta, materijala koji podseća na laminat i neki igrači su prešli na takvu vrstu reketa jer su bili dosta lakši. Osmostruki GS šampion Džimi Konors je prvi teniser koji je počeo da koristi metalni reket, tačnije napravljen od čelika. Kasnije su se pojavili aluminijumski, zatim grafitni reketi, koji su godinama, pa i danas, unapređivani. Težina reketa je uglavnom između 300 i 330 grama bez žica.

Da li su teniski tereni uvek bili isti i kakve veze ima peščani sat?

Prvi tereni imali su oblik peščanog sata, a 1875. godine je dobio oblik kakvog danas svi poznajemo. Sa svake strane terena ističu se po dva servisna polja, u koja je, zavisno na koju se stranu servira, prilikom servisa potrebno ubaciti lopticu. Postoji razlika i u podlozi terena:

*travnati su najbrži jer je podloga mekša, a loptica niže odskače, zbog čega igrači moraju da igraju brže nego na tvrdim podlogama.

*zemljani su napravljeni od lomljenog kamena ili cigli (zbog toga su karakteristične crvene boje) i smatraju se sporima jer loptica odskače relativno visoko i sporije nego na travi

*tvrdi su od betona ili plastike, tako da su pogodni za skoro sve tenisere

Koliko je gemova potrebno za set?

Teniska igra sastoji se od poena, gemova i setova. Teniseri naizmenično serviraju, a set osvaja onaj igrač koji prvi osvoji najmanje šest gemova, i ima najmanje dva i više gemova od protivnika. Pobednik je onaj igrač koji osvoji dva, na GS i tri seta, a igračice dva.

Gde se jedu jagode i zašto su one važne za tenis?

Vimbldon, simbol tradicije, igranja u belom i neizbežnih jagoda sa šlagom! Radi se o jednom od najvećih turnira u tenisu i igra se na travi. Englezi drže do tradicije i zato se uvek igra u belom, međutim to nije jedini razlog. U tadašnje vreme (19. vek) bilo je nezamislivo da se vide tragovi od znoja, pogotovo kada je reč o ženskim osobama, a s obzirom na to da se na belom tragovi od znoja ne mogu primetiti ova oprema je postala zaštitni znak Vimbldona. Još jedna od najvećih tradicija na Vimbldonu je kupovina jagoda sa šlagom pred sam ulaz na tribine. Svake godine se naruči oko 24 tona jagoda.

Zašto je francuski pilot važan za Pariz i drugi po redu Grend slem u sezoni?

Roland Garos je drugi Grand slam u sezoni. Igra se na šljaci. Poznat je i pod imenom Otvoreno prvenstvo Francuske. Ko je onda bio taj Roland Garos? Reč je francuskom pilotu i junaku Prvog svetskog rata, koji je tokom istog oboren i zarobljen. Roland Garos je mnogo voleo tenis, tražio je od prijatelja da mu donese reket tokom boravka u zatvoru. On je reket iskoristio kako bi poslao šifrovanu poruku u Francusku, u kojoj je zamolio da mu pošalju mapu Nemačke – naime, poruka se nalazila u dršci reketa. Nakon dobijanja mape, Roland je pobegao i u Francuskoj je dočekan kao heroj. Voleo je da posećuje mesto gde se danas igra drugi Grand slam u sezoni, pa je zato po njemu i ovaj turnir dobio ime. Roland Garos je bio prvi turnir u open eri.

Zbog čega su publiku na Vimbldonu “žuljale” stolice?

Najduži teniski meč igran je 11 sati i 5 minuta. Akteri su bili američki teniser Džon Izner i Francuz Nikolas Mau na Vimbldonu 2010. godine

Da li se vraća novac za meč kraći od pola sata?

Ne. Najkraći teniski meč trajao je 28 minuta i 20 sekundi. Igrali su ga Bernard Tomić i Jark Nieminen u Majamiju.

Ko ima najbrži i najjači servis od sestara Vilijams, Venus ili Serena?

Najbrži servis u ženskoj kategoriji odservirala je Venus Vilijams (209km/h), dok drugo mesto drži njena sestra Serena Vilijams (208km/h). U muškoj konkurenciji rekord u najbržem servisu ikada zabeležen u profesionalnom tenisu izveo je Australijanac Sam Groth 2012. godine na ATP Čelendžeru u južnokorejskom gradu Busanu. Loptica je jurila brzinom od 263 km/h.

Da li je prva kompjuterska igrica bila vezana za tenis?

Davne 1958. američki fizičar Vilijam Higinbothman kreirao je igru pod nazivom  „Tennis for two“, a služila je kao zanimacija radoznalim posetiocima u laboratoriji nuklearne energije u Njujorku.

Kada je osnovana Međunarodna tenisa federacija?

Međunarodna teniska federacija osnovana je 1924. a glavni ciljevi su bili standardizacija pravila i, naravno, promocija tenisa kao sporta. Dejvis kup održava se od 1900. godine, a ženski turnir reprezentacije Fed kup, odigran je prvi put pre 63 godine.

Šta je “open” era i kada je počela?

1968. godine počela je era „otvorenog tenisa“, gde je dozvoljeno profesionalcima da se takmiče na Grend slemovima. Do tada su na njima mogli da učestvuju samo amateri. To je imalo velike posledice po razvoj tenisa jer je omogućilo posebno boljim igračima da žive isključivo od novca koji su zaradili igrom. Četiri godine kasnije osnovan je ATP Tour, koji se brine o rangiranju igrača i nadzire održavanje turnira. Za žene je tu organizaciju preuzela WTA.

Zašto su London, Pariz, Melburn i Njujork važni za tenis?

Najposećeniji i najprestižniji teniski turniri su oni iz kategorije Grand slem. Najstarije takmičenje na svetu je Vimbldon, osnovan još 1877. godine, potom US Open (1881.), Roland Garos (1891.) i na kraju Australijan Open (1905.). Ova četiri turnira danas su vrlo prestižna jer nude najviše poena na rang listama i novčane nagrade za pobednike, a samim tim privlače i najbolje svetske tenisere i teniserke na svetu.

Ko drži rekord po broju nedelja na prvom mestu?

Rangiranje tenisera na ATP listi je počelo 23. avgusta 1973. Od tada, 28 igrača je bilo na prvom mestu liste. Rekorder sa 380 nedelja provedenih na prvom mestu je Novak Đoković.

Koliko je trajalo najkraće finale Grend slema?

Najkraće finale Grend slema u istoriji bilo ono odigrano 1982. godine na Rolan Garosu. Štefi Graf je za svega 32 minuta deklasirala Natašu Zverevu sa 6:0, 6:0.

Po kome je najveći stadion u Njujorku dobio ime?

Prvi tamnoputi igrač koji je osvojio US Open bio je Artur Eš. Njemu je to pošlo za rukom 1968. godine. Po Artur Ešu je naziv dobio i centralni teren na kompleksu na kojem se danas igra Otvoreno prvenstvo Amerike.

Zašto je ananas važan za Vimbldon?

Na vrhu vimbldonskog pehara nalazi se ananas. Postoji priča koja kaže da je stavljen u čast engleskih moreplovaca koji su kačili ananase na kapije svojih poseda nakon povratka sa dugih putovanja.