Kada sport čuva planetu

Sre 1 mar 2023

Jedan od najznačajnijih umova na svetu, Albert Ajnštajn, govorio je: „Pogledaj duboko u prirodu oko sebe i onda ćeš sve bolje razumeti“.

Zašto je važno da razumemo prirodu i da u svakom trenutku tražimo način da je sačuvamo, najboljie su pokazali organizatori i posetioci prošlogodišnjeg turnira ATP 250 koji se održao u Beogradu. Da upravo ovaj teniski spektakl nije bio samo veliki sportski događaj, već i platforma za stvaranje pozitivnog uticaja na čitavo društvo, koji će se osećati i pamtiti i nakon što poslednji meč bude odigran, pokazala je akcija „Jedna karta-jedno drvo“, koja je obeležila Serbia Open 2022 i po celoj zemlji proširila svest o važnosti ekologije i zaštiti životne sredine.

Zahvaljujući ovoj akciji, koja je imala za cilj da se od svake prodate karte zasadi jedno drvo u gradovima širom zemlje, Srbija je postala bogatija za čak 36.000 sadnica platana i crvenog hrasta, koje su obuhvatile više od 100 hektara zemlje u 27 gradova i preko 120 lokacija, a koje će godišnje eliminisati više do 840.000 tona CO2 iz vazduha.

Ovakvi događaji, koji su ispunjeni pozitivnom energijom i navijačkim duhom i okupljaju veliki broj ljudi sa istim interesovanjem, pored ljubavi prema sportu, druženja i novih prijateljstava, odlična su prilika i za slanje važnih poruka i promociju tema koje imaju uticaj na celokupno društvo.

Prošlogodišnji turnir u Beogradu je, upravo zahvaljujući mnogobrojnoj publici uspešno sproveo u delo važan ekološki projekat i tako parkovima, travnatim površinama i rečnim obalama, podario nova pluća, ozeleneo ih, ali i doprineo kvalitetnijoj životnoj sredini i boljem kvalitetu vazduha u Srbiji.

Velika ekološka akcija uticala je na razvijanje pozitivnog odnosa i svesti o važnosti očuvanja sredine i davanja individualnog doprinosa kako za sadašnje, tako i za sve buduće generacije. Potvrda tooga bila je i u ogromnom odzivu lokalnih samouprava, ali i volontera, dece i građana koji su se pridružili samoj akciji sadnje i zajedno promovisali zdraviji način života, na svakoj od lokacija sadnje.

Projekat ,,1 karta – 1 drvo“ podržale su i svetske teniske zvezde Andrej Rubljov i Miomir Kecmanović koji su se pridružili sadnji u Beogradu i poruku o važnosti stvaranja sinergije između sporta i važnih društvenih pitanja poslali širom sveta.