Đoković: Pobedio sam zbog publike

Sre 19 apr 2023

Novak Đoković savladao je mladog Francuza Luku van Ašea, a kako je sam istakao to je uradio pre svega uz pomoć banjalučke publike koja je svetskom broju jedan dala „krila“ kada su mu ona bila najpotrebnija da dođe do prve pobede na turniru Srpska Open.

„Uslovi su bili duplo sporiji nego na terenima za trening. Možda i najsporiji uslovi u kojima sam igrao. Svi su imali priliku da se uvere koliko su mečevi i pre mog dugo trajali.Igra mi je bila drugačija na početku i kraju meča. Kontrolu sam imao naročito u trećem setu, dobro sam servirao. Stavio sam Francuza pod pritisak i priveo uspešno meč kraju“.

Priznao je Đoković da iako je odrastao na šljaci više voli neke druge podloge na kojima je daleko uspešniji.

„Iako sam odrastao na šljaci i igrao najviše na njoj, za moj stil igre meni najmanje odgovara. Najviše mi odgovara trava i brza podloga i dvorana. Najmanje šljaka, naročito u ovakvim uslovima kao u Banjaluci. Imao sam i mnogo izvanrednih pobeda na šljaci osvojio sam i dva Roland Garosa, nekoliko trofeja, da ne ispadne da se sada žalim, ali upoređujući sa drugom podlogama dosta više napora moram da uložim. Za mene su te uvodne nedelje na šljaci uvek bile najizazovnije, jer ne igram na željenom nivou, koji obično dođe oko Rima i Roland Garosa. Iskreno godinama i tempiram formu za Pariz”.

Publika je bila od prvog do poslednjeg minuta uz Novaka Đokovića, čak i kada mu nije išlo. Hodao je na ivici ambisa najbolji teniser sveta, ali je mladi Francuz na kraju nije izdržao.

„Bio je ovo iscrpljujući meč za obojicu. U uslovima u kojima smo igrali i očekivano. Moramo sam da trošim više energije da bih pobedio. Stvarno sam mislio ono što sam rekao na terenu, a to je da sam pobedio zbog publike. Bio sam u nezavidnoj poziciji, imao sam izgubljen set i gubio sa 0:1 u drugom. Nisam igrao baš najbolje i bilo mi je potrebno da dobijem tu energiju i podršku. Publika mi je upravo to i dala i na tome sam im jako zahvalan. Hvala svima na strpljenju. Nadao sam se takvoj atmosferi, nekako je ovo poseban trenutak kada igraš pred svojim narodnom. Želim da vidim i osetim barem još jednom takvu atmosferu”.

Rekao je u Monte Karlu Đoković da rivali protiv njega uvek proigraju,a ove godine je upravo to slučaj. Mladi Francuz Luka van Aše igrao je dobro u prvom setu, Rus u Monte Karlu. Čini se da su momci iz nove generacije željni da skinu „skalp“ Novaku.

„To je nekako i normalno, očekivano, kada si na vrhu nekako svi žele tvoj skalp, da te pobede. Imaju dodatni motiv, igraju rasterećeno, naravno žele i da pokažu da mogu da pobede. To je osećaj koji sam hvala Bogu mnogo puta doživeo u životu. Nije baš uvek prijatno kada imate razigranog protivnika. Današnji rival je mlad, jak, brz i spretan, ima kompletnu igru. Po meni, budućnost tenisa, posebno na ovoj podlozi. Igra kvalitetan tenis. To što se svi razigraju protiv mene, osim ovoga što sam naveo, to je možda dobra uvertira za trenersku karijeru. Kada si na terenu sa većinom njih, a oni igraju dobro protiv tebe, možda je to znak da ćeš biti dobar trener”.

Imao je problema sa povredom lakta srpski teniser, ali kako sam ističe dobro se osećao na terenu.

“Lakat je dobro. Izdražao je više od dva i po sata meča u ovakvim uslovima koji nisu idelani za zglobove. Ipak, zdrav sam i željan novih pobeda“, zaključio je Đoković.