Dodirni čarape, ostavi veš, pa izađi na teren

Pet 24 mar 2023

Preskoči liniju, izađi na teren levom nogom, obuj istu čarapu, kucni u drvo da ne čuje zlo, poljubi krst, pusti bradu, uhvati se za uvo, zgazi mačku na rep. Sve su ovo samo neki od rituala kojih se teniseri pridržavaju tokom turnira. Ništa neobično, kada su u pitanju vrhunski sportisti, jer u svakom od tih traže izvor snage i motiva za novi uspeh.

Generalno svi sportisti su poznati po malim ritualima i sujeverju, pa ni teniseri u tom smislu ne predstavljaju izuzetak. Mnogi igrači imaju neka svoja mala pravila i ubeđenja, koja skoro nikad ne krše, jer veruju da te (za obične smrtnike smešne) sitnice utiču na njihovu igru, a samim tim i rezultat.

Iako je prosto neverovatno da vrhunski sportisti veruju da loptice, znojnice, flašice, čarape i mačke mogu da im budu presudni faktori u mečevima, to uopšte nije retka pojava u belom sportu. Možda prava vrednost svih sportskih rituala leži u povećanju samopouzdanju i osećaju kontrole.

Verovatno i najpoznatiji teniser današnjice po ritualu koji izvodi na terenu je Rafael Nadal. Španski teniser pažljivo ređa flašice s vodom tako da etiketa uvek bude okrenuta prema strani terena na kojoj igra.

Zatim, na pauzi između gemova iz svake od tri flašice uvek popije po jedan gutljaj tečnosti. Neizostavan deo rituala Nadalu je i dodirivanje čarapica pre servisa i povlačenje bermuda iz zadnjeg dela tela.

-Nisam sujeveran, inače bih menjao ritual posle svakog poraza. Nisam ni rob rutine, moj život se neprestano menja – pokušao je da se opravda Nadal, ali mu je retko ko poverovao da nije sujeveran.


Youtube: Australian Open TV

Daleko od toga da je Nadal jedini u belom sportu sa neobičnim navikama na terenu.

Serena Vilijams nikad na turnirima ne menja brushalter, navodno ni čarape, u kojima ostvari prvu pobedu. Prilikom servisa, takođe izvodi određene stvari. Pre početnog udarca pet puta tapne lopticu o podlogu, a pre drugog dva puta. Amerikanka na teren uvek ponese i sandale u kojima se prethodno istuširala.

Novak Đoković je možda i teniser sa najmanje rituala i sujeverja od svih najvećih u istoriji ovog sporta. Ipak, primetno je da posle svake pobede srpski teniser na isti način pozdravlja publiku, sa okrenutim rukama prema njima i to na sve četiri strane sveta. Uz to prvo pogleda ka nebu i zahvali se Bogu.

I dok Novaku Đokoviću nikada nije važno koji ormarić dobija na ATP turu, Federer i Nadal ozbiljno vode računa o tome. Njih dvojica uvek moraju da imaju isti broj ormarića kao prethodnih godina, dok je kod teniserki to sujeverje još izraženije.

Da ne kopamo dublje po istoriji dovoljno je osvrnuti se i na sadašnjeg trenera Novaka Đokovića, Gorana Ivaniševića. Dok je još bio u igračkim danima, hrvatski teniser je na Vimbldonu sve dok pobeđuje nosio istu majicu, mokrio u istom toaletu, insistirao da servira istim lopticama. Ipak, po jednoj stvari je itekako poseban. Svako jutro gledao je crtani film Teletabisi.

Ana Ivanović je recimo pažljivo gledala gde gazi između poena i izbegavala linije. Martina Hingis je svaki meč u karijeri igrala u belom vešu, dok je Bjorn Borg imao ritual samo za Vimbldon, a to je da pusti bradu pre početka turnira i uvek nosi istu majicu. I to mu se isplatilo u vidu pet uzastopnih titula na Vimbldonu.

Marija Šarapova imala je čudne rituale pre serviranja. Uvek je nešto pričala sa zidom, dok je okrenuta leđima protivnici, a onda je skakutala u mestu, da bi na kraju nameštala pramenove kose iza uva.

Za one koji ne znaju, Južnoafrikanac Dastin Braun je poznat po veoma čudnom izboru udaraca i ponašanju na terenu. Braun posle svakog osvojenog poena traži da se i naredni igra sa istom lopticom. Južnoafrikanac ide dotle da svaki put kada dečak zaboravi da mu da pravu lopticu, on ode do mreže kako bi je sam uzeo.

Teniser Kristofer O’Konel je otišao korak dalje. Prilikom svake promene strane, Australijanac ima poseban ritual. On uzme lopticu, i onda je dugo trlja reketom.

Ipak, legendarni teniser Andrea Agasi imao je definitivno i najbizarniji ritual, do kojeg je kako je i sam priznao sasvim slučajno došao:

-Spremao sam se da igram prvu rundu Rolan Garosa protiv veoma, veoma teškog rivala, a kada sam stigao u svlačionicu shvatio sam da nisam poneo veš. Moj trener je želeo da mi pozajmi svoj, ali sam rekao, pre ću izaći bez veša, nego da nosim tvoj.

To što je ostao bez veša Agasija nije sprečilo da dođe do pobede, ali je zato to postala praksa i na svakom sledećem meču.

-Igrao sam toliko dobro, pa sam odlučio da do kraja turnira ne nosim donji veš, a na kraju sam osvojio titulu. Od toga trenutka sam odlučio da mi to bude standardna oprema do kraja karijere – zaključio je Agasi.

Mnogi teniseri duboko veruju da im uspeh zavisi od raznoraznih talismana, neobičnih navika i rituala. Međutim, pojedinci su u tome otišli toliko daleko, da su sujeverje sa terena preneli na privatni život. Ipak, ako su teniserima rituali važni za samopouzdanje onda običnom navijaču preostaje samo da ih pordži, pa tačno da na teren izađu i sa dve leve patike i bez kompletne opreme kao u slučaju Agasija.

Zanimljivost: 80,3 – odsto sportista upražnjava neki sujeverni ritual.