Da li ste znali?

Sre 22 mar 2023

Do teniskog spektakla u Banjaluci ostalo je još 24 dana. Iako je ovo prvi put da se ATP turnir iz 250 kategorije održava u gradu na Vrbasu, Banjaluku prati duga teniska istorija. Međutim, pored teniske tradicije, Banjaluka je poznata i po tome što je 2018. godine u Briselu proglašena evropskim gradom sporta, a evo i zbog čega:

* 1926. Godine u Banjaluci je osnovan Radnički sportski klub Borac.

* 1960. godine Banjaluka dobija svog prvog “zlatnog olimpijca”. Bio je to Tomo Knez, jedan od najvećih fudbalera Borca i Banja Luke. Tomo je sa reprezentacijom Jugoslavije u fudbalu osvojio olimpijsko zlato pobedivši  u finalu Dance sa 3:1.

* 1976. godine, rukometni klub Borac napravio je istorijski uspeh popevši se na tron evropskog rukometa. Banjalučani 1991. godine osvajaju Kup IHF, ali ova sjajna generacija zbog rata nije ostala na okupu.

* 1979. godine Banjaluka je svedočila osvajanju titule evropskog prvaka u boksu Marijana Beneša.

* 15 medalja sa Svetskih prvenstava stiglo je u Banjaluku, a banjalučki sportisti osvojili su i 14 medalja na Olimpijskim igrama od čega čak osam zlatnih.

* Zbog sjajnih rezultata jedna ulica u Banjaluci nosi naziv “Ulica olimpijskih pobednika”, a upravo u ovoj ulici biće smešten Centralni stadion za teniski turnir Srpska Open. U čast olimpijaca u Sportskoj dvorani “Borik” podignut je “Olimpijski slavoluk”.

* U Banjaluci se održava ženski seniorski ITF Fjučers “Banjaluka Lejdis Open kao i ITF juniorski teniski turnir.

* 2020. godine otvoren je „Muzej sporta“ – prvi u Republici Srpskoj, a u jednoj od postavki je kompletna oprema sa potpisom Novaka Đokovića, ali i čuvenog fudbalskog asa Dijega Maradone

* Robert Dacešin, Banjalučanin, nekadašnji je teniski prvak mlađih kategorija do 10, 12 i 14 godina, a kasnije sudija na mečevima na kojima su igrali Rafael Nadal, Endi Mari, David Ferer, Tomaš Berdih, Gael Monfis. Bio je glavni i linijski sudija na ATP turnirima u Dohi, Minhenu, Umagu i sudio je svima osim Đokoviću. Njegov film je prošle godine proglašen za najbolji turistički film na svetu.